Det er første gang jeg prøver at bage franskbrød med surdej. Det var en rigtig god oplevelse, da brødet blev virkelig sprødt og svampet.

Det er også meget sundere at bage sit brød på surdej, da man får de gode mælkesyrebakterier fra surdejen.

2 brød

Ingredienser:

150 g fuldkorns hvedemel

450 g hvid hvede

6-7 dl. koldt vand

5 g gær

15 g salt

4 spsk surdej

 

Grundsurdej:

3 dl vand

1 dl hvedemel

1 dl fuldkorns hvedemed

1 dl rugmel

 

Opfriskning af surdej

1 dl gammel surdej

2 dl vand

1 dl hvedemel

1 dl fuldkorns hvedemel

 

Surdej:

Pisk alle ingredienserne sammen. Kom Surdejen i en plastbeholder, hvor låget ikke slutter helt tæt. Lad surdejen stå på køkkenbordet i 4 dage. Husk at røre i den 2 gange om dagen. Efter du har brugt surdejen til at bage af, er det tid til opfriskning, se opskrift længere nede

 

Fremgangsmåde franskbrød:

Rør gær, salt, fuldkorns hvedemel os surdej ud i vandet. Kom hvid hvede i og rør det hele godt. Det er nemmest at lave på en rørmaske da dejen skal æltes i 10-15 minutter, på højeste hastighed, dejen skal slippe helt fra rørskålen og have samlet sig om dejkrogen.

I hånden æltes så længe man orker.

Dejen lægge over i en plastskål der er smurt med olie, der lægges låg eller plast film henover. Dejen stilles på køkkenbordet i en time, hvorefter den sættes på køl i minimum 12 timer. Dejen skal være hævet til dobbelt størrelse. Dejen tages ud af køleskabet og stilles på køkkenbordet en times tid.

Tænd ovnen på 270 grader og gerne med en bagesten i, husk at bagestenen skal varmes op sammen med ovnen. Drys mel på bordet og hæld dejen ud af skålen. Del dejen i 2 stykker der spændes op ved at skubbe dejen ind under sig med en spartel. Kom brødet over på en mel drysset bagesten og bag brødene 5 minutter, hvorefter ovnen skrues ned på 240 grader. Brødet bages i 30 minutter, og det skal lyde hult når der bankes på det.

Brødet mister hurtigt sin sprødhed, men er som friskbagt, hvis det igen bliver varmet op i ovnen – også dagen efter.